Menu

Op zoek naar verlichting met de ideale badkamer led inbouwspots

Led inbouwspots badkamer: is het veilig?

Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over het plaatsen van led inbouwspots badkamer. Bij de combinatie van licht en water wordt vaak al snel de associatie gemaakt met kortsluiting. Is het daarom wel veilig om led inbouwspots in de badkamer te plaatsen? Deze vraag wordt vaak door klanten gesteld, en daarom hopen we met behulp van dit artikel om voor wat verduidelijking te zorgen als het gaat om het plaatsen van badkamer led inbouwspots

Led inbouwspots badkamer die tegen water kunnen

Wanneer je zoekt in het assortiment ‘led inbouwspots badkamer’, kun je ervanuit gaan dat deze allemaal waterdicht zijn en dus geschikt om te plaatsen in de badkamer. De mate van waterdichtheid is echter per spot verschillend. Gelukkig wordt deze aangegeven met behulp van een IP-waarde, zodat je de led inbouwspots badkamer gemakkelijk van elkaar kunt onderscheiden. De meest voorkomende IP-waarde bij led inbouwspots badkamer is IP44. Deze waarde staat voor inbouwspots die spatwaterdicht zijn. Dit houdt in dat ze niet geheel waterdicht zijn, maar wel tegen spetters en waterdamp kunnen. Je moet er dus geen waterstraal op richten, maar veilig voor normaal gebruik van de badkamer zijn ze wel. Er zijn ook led inbouwspots badkamer met een hogere IP-waarde. Deze zijn geheel waterdicht, en zouden dus ook tegen een rechtstreekse waterstraal kunnen.

Waar plaats je led inbouwspots badkamer?

Spatwaterdichte led inbouwspots badkamer kun je in de gehele ruimte plaatsen, zolang er maar geen directe waterstraal op terechtkomt. Het is dus niet verstandig om deze recht boven de douchecabine of vlak naast het bad te plaatsen. Dit is ook niet nodig voor een mooie badkamerverlichting. Als je een afstand aanhoudt van meer dan een meter tussen de waterbron en de led inbouwspots badkamer, ben je altijd veilig. Heb je echter volledig waterdichte led inbouwspots, met een IP-waarde van bijvoorbeeld IP67, dan kun je deze nog dichter bij de waterbron plaatsen. Het ligt er dus maar net aan wat je voorkeuren zijn voor het plaatsen van led inbouwspots badkamer welke IP-waarde je nodig hebt.